زندگی با همسر انتقاد گر
یکی از مشکلاتی که در بین زوجین بسیار دیده می شود انتقاد گر بودن یا ایرادگیر بودن یکی از زوجین می باشد .
یکی از مشکلاتی که در بین زوجین بسیار دیده می شود انتقاد گر بودن یا ایرادگیر بودن یکی از زوجین می باشد . مهمترین اصل برای داشتن خوشبختی در زندگی مشترک از نظر بسیاری از متخصصینی که در مرکز مشاوره خانواده در تهران فعالیت می کنند همراه بودن و درک متقابل در بین همسران می باشد . فردی که دائما با دید انتقادگرانه به همسر خود نگاه می کند باعث می شود تا اعتماد به نفس همسرش از دست برود . احساس نا کامی در زندگی زناشویی داشته باشد . زندگی با فردی انتقاد گر بسیار سخت و فرسایشی می باشد . وقتی کسی دائما در مضن انتقاد قرار دارد به مرور زمان سلامت روحی و هیجانی خود را از دست می دهد . در این مطلب سعی بر آن داریم تا به زوجین کمک کنیم چگونه با همسر انتقاد کننده خود رفتار کنند و در مقابل رفتار های وی چه برخوردی کنند .
با همسر انتقاد گر چه کنیم ؟
درک دلیل انتقاد گری اولین اقدام درک تفکر فرد انتقاد گر می باشد . وقتی ما بتوانیم دلیل بروز یک رفتار در همسر خود را شناسایی کنیم می توانیم راه های مقابله با آن را نیز بیاموزیم . بسیاری از افراد به دلیل باور های مرکزی که ریشه آن به دوران کودکی باز می گردد و هویت یک فرد را شکل می دهد دچار مشکلاتی می شوند که در مطب های روانشناسی به آن طرحواره گفته می شود . وقتی فردی طرحواره های خاصی را داشته باشد دچار انتقاد گری می گردد . برخی از این طرحواره ها عبارتند از :
- نقص و شرم : یکی از طرحواره های افراد انتقاد گر نقص و شرم می باشد . این افراد در درون خود احساس می کنند افرادی بی ارزش هستند و کسی آنها را دوست ندارد و چنانچه همسر آنها نیز پی به بی ارزشی آنها ببرد دیگر توان زندگی کردن با آنها را نخواهد داشت . معمولا این افراد زمانی که مورد محبت قرار می گیرند واکنش های افراطی زیادی از خود بروز می دهند زیرا خود را لایق این رفتار نمی دانند .
- استحقاق : یکی از چیز هایی که در روانشناسی تلفنی متخصصین خیلی با آن رو به رو می شوند احساس خود برتر بینی در افراد انتقاد گر می باشد . این افراد اعتقاد شدیدی دارند که از دیگران بالاتر هستند و باید با گونه ای خاص با آنها رفتار شود . معمولا این افراد در راستای رسیدن به خواسته های خود به دیگران توجهی نمی کنند و چنانچه به خواسته هایشان نرسند واکنش های تند همراه با خشم از خود بروز می دهند . کنترل گری ، خود خواهی ، عدم انعطاف پذیری از ویژگی های بارز این افراد می باشد .
- بی اعتمادی : افرادی که دچار این طرحواره هستند نگرانی و اضطراب زیادی را تجربه می کنند و معمولا نمی توانند به دیگران اعتماد کنند . این افراد معمولا در مراکز مشاوره قبل ازدواج درباره ترس خود از ازدواج و اعتمادی که باید به فرد دیگری بکنند با مشاور صحبت می کنند و حتی در امر ازدواج نیز با بدگمانی و ترس اقدام به عمل می کنند . شک و سوءضن از اصلی ترین واکنش های این افراد به دیگران می باشد . این افراد همواره به دنبال یافتن سرنخ هایی برای اثبات عدم اعتماد شان هستند و سعی می کنند تا اطلاعات زیادی درباره خودشان به دیگران ارائه ندهند زیرا تصور می کنند از اطلاعات آنها بر علیه شان سوء استفاده می شود . به همین دلایل این افراد معمولا برای جلوگیری از صدمه خوردن به کنترل گری و انتقاد گری دست می زنند . همسران این افراد نه تنها از شدت انتقاد بالای آنها بلکه از بی اعتمادی و بدگمانی آنها نیز آسیب های جدی می بینند .
- رها شدگی : یکی دیگر از طرحواره هایی که در افراد انتقاد گر وجود دارد ، رها شدگی می باشد . این افراد همواره مطمئن هستند که افراد نزدیک زندگی شان آنها را دیر یا زود رها می کنند و احساساتی همچون اضطراب ، افسردگی و غم را بسیار تجربه می نمایند . این ترس باعث می شود تا این افراد دست به اعمال جبرانی بزنند و با تملک گرایی ، انتقاد گری ، بی اعتنایی و کناره گیری ، احساسات خود را مخفی کنند . افرادی که دچار طرحواره رها شدگی می باشند ترس از دست دادن شدیدی نسبت به عزیزان خود دارند و به همین میزان نیز واکنش های افراطی تری از خود نشان می دهند .
وقتی دلایل انتقاد گر بودن همسر خود را متوجه شدید آن زمان می توانید در مورد انتقاد های همسر خود بی طرفانه فکر کنید و اول ببینید انتقاد هایی که او بر شما وارد می کند اصلا درست می باشد یا از احساسات درونی خود ناشی می شود . چنانچه همه چیز را مورد بررسی قرار دادید و علتی برای رفتار همسرتان پیدا نکردید باید برای حفظ حرمت خود اقدام نمایید . هیچ کسی اجازه ندارد اعتماد به نفس فرد دیگری را مورد هدف قرار دهد و وظیفه محافظت از این اعتماد به نفس بر عهده خود شخص می باشد . گاهی صحبت کردن با همسر و تحلیل شرایط و گاهی کمک گرفتن از یک مشاور متخصص می تواند در رفع این مسئله تاثیر گذار باشد . البته کار سختی است که احساسات تند برانگیخته شده خود و طرف مقابل را نادیده بگیرید ، مخصوصا اگر این احساسات منفی هم باشند . اما واکنش نشان دادن و حرف زدن در همان زمانی که آزار دیده اید ، احتمالا فقط باعث می شود هر دوی شما درگیر لحظات دردناکی شوید و نتوانید به یکدیگر کمکی کنید .
نویسنده : غزاله البهشتی
تلفن : 22593216 – 22795735
آدرس : قیطریه – بلوار کاوه جنوب – نرسیده به خیابان دولت – نبش کوچه اخلاقی غربی – پلاک 29 – طبقه3